CITO 2011 – de toets

Vandaag was de laatste dag van drie dagen Cito-toets voor de leerlingen van groep 8 van de basisschool. De conclusie is dat het meeviel; geen van de gestelde vragen waren echt lastig.  Voor de kinderen die bij ons Cito-training hebben gevolgd en voor de leerlingen die ons Oefenboek Cito-toets hebben bestudeerd, waren er geen verrassingen: alles is behandeld, uitgelegd en geoefend.

De 1e toetsdag bestond uit de vaste onderdelen taal en rekenen. In het taalonderdeel waar de leerlingen moesten aangeven in welke van de vier zinnen het dikgedrukte woord fout was gespeld, stond slechts één gevaarlijke opgave: de leerling moest weten dat e-mail met een streepje wordt geschreven. Werkwoordspelling was zelfs gemakkelijk te noemen. Een tekst over adrenaline was lang maar de vragen waren goed te doen.

Het leeuwendeel van de 2e toetsdag werd weer in beslag genomen door het onderdeel studievaardigheden. Meestal zitten er in dit onderdeel wel een paar ‘instink-vragen’ bij, maar dit jaar was dat niet het geval. Ook alle vragen met tabellen, grafieken en diagrammen waren op z’n minst goed te begrijpen. Van de 4 schema’s die van een aantal teksten moesten worden gemaakt, was er slechts één iets aan de moeilijke kant.

Het derde en laatste deel van de toets, met weer taal als hoofdmoot, begint steeds meer op de NIO-toets te lijken. Vragen over ‘wat past het beste bij de betekenis van… ‘ of ‘vul het rijtje van de volgende drie woorden aan’ zijn relatief nieuw voor de Cito-toets.  Maar als je wist wat een blikvanger en wat popelen is, had je in ieder geval een goed start op de 3e toetsdag. Behoudens (toch) een lastige opgave over de omtrek van een boom waren de rekensommen van dag 3 zelfs bijna gemakkelijk te noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s