Leraren kunnen niet uitleggen

Leraren spreken een andere taal dan de scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. De uitleg van de leerstof wordt niet begrepen dit heeft duidelijk negatieve gevolgen voor de prestaties en slagingskansen van de leerlingen.

Natuurlijk is bovenstaande kop een enigszins gechargeerde uitspraak. Toch is dit een afgeleide van één van de conclusies van een onlangs verschenen rapport. Twee taalwetenschappers, verbonden aan de universiteit van Tilburg, hebben onder 169 docenten onderzoek gedaan naar communicatieproblemen in de klas. De problemen werden geconstateerd bij bijna alle vakken, waaronder met name Nederlands (spelling en begrijpend lezen) en rekenen.

Door het te vaak bezigen van academische taal en het zich niet kunnen inleven in de belevings- en gedachtenwereld van een leerling – naast het soms al bedenkelijke niveau van het onderwijs – lijkt het er inmiddels op dat sommige docenten in een ivoren toren zitten. Het is niet mogelijk een leerling iets uit te leggen zonder in begrijpelijke taal te praten. In de bijlessen die wij hier geven en in de oefensyllabi die wij hebben geschreven, wordt de theorie uitgelegd op een voor een 10-, 11- of 12-jarige begrijpelijk niveau: een vereiste om goede resultaten te kunnen boeken.

De manier van lesgeven moet  aansluiten bij het niveau van de leerling, niet bij het niveau van een docent. Een veelgehoorde tekst in onze bijlessen is: “Oh, werkt dat zo…!”  Ook onze ervaring is dus dat leraren vaak op een te moeilijke manier de theorie proberen duidelijk te maken; een uitleg die te wollig en niet recht-door-zee is, leidt tot onbegrip en slechte cijfers.

Ook de leerkrachten zelf hebben aangegeven dat het om een omvangrijk probleem gaat. Inmiddels hebben taalwetenschappers voor scholen en leerkrachten een kerncurriculum ontwikkeld, dat op 12 november wordt gepresenteerd. Hopelijk staat daar ook in hoe een leraar zijn manier van uitleggen kan verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s