Universitaire pabo

Over vier jaar wordt Amsterdam overspoeld door goede leraren op de basisschool. Alle kritieken die we de laatste jaren hebben gehoord over de kwaliteit van het onderwijs en over het opleidingsniveau van de pabo zullen hiermee misschien verstommen.

Vandaag vindt de officiële opening plaats van de Universitaire Pabo van Amsterdam. Studenten aan de Universitaire Pabo doen twee bachelors tegelijk: de hbo-bachelor Leraar Basisonderwijs en de wo-bachelor Pedagogische Wetenschappen. Binnen de opleiding ligt de nadruk op de grootstedelijke dynamiek en het Amsterdamse basisonderwijs. De eerste studenten gaan op 1 september van start.

De Universitaire Pabo is niet alleen gericht op lesgeven in theorie en praktijk, maar ook op het doen van onderzoek. Hierbij staat de grootstedelijke context van het onderwijs, zoals in Amsterdam, centraal: rijkdom aan culturen, (mogelijke) taalachterstand bij jonge kinderen, differentiëren en grootstedelijke problematiek. De studenten lopen vanaf het eerste jaar stage bij geselecteerde basisscholen in Amsterdam.

“Het gaat beter met het primair onderwijs, maar we zijn er nog niet.” Toch eindelijk weer goed nieuws voor de basisscholen. De bestaande mbo-pabo’s krijgen concurrentie en hopelijk heeft het hogere niveau van de nieuwe lerarenopleiding ook een positief effect op de kwaliteit (lees: reken- en taalniveau) van de lerarenopleiding op de bestaande pabo’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s