Begrijpend lezen (2)

Dat vaardigheid in begrijpend lezen op de basisschool een noodzaak is, is duidelijk: alle onderdelen (taal, rekenen en studievaardigheden) van een entree- en Cito-toets zijn hierop gebaseerd. Tekstbegrip is de basis voor latere studie en is onmisbaar bij het zelfstandig leren. Efficiënt leren betekent immers hoofd- van bijzaken kunnen onderscheiden. In een wereld vol informatie is het bovendien belangrijk dat leerlingen vroeg leren begrijpen wat het doel is van de teksten die ze onder ogen krijgen.

In de entreetoets voor groep 7 komen opgavenvormen voor als ‘vragen over teksten’ en ‘invulteksten’. De opgaven doen een beroep op verschillende verwerkingsprocessen. In een deel van de opgaven staat het ‘wat’ van de tekst centraal: de feiten en gebeurtenissen waarover de tekst gaat. Heel belangrijk voor de betekenis is ook het ‘hoe’ van de tekst: de kenmerken van de taalgebruikssituatie waarin gecommuniceerd wordt en die dus te maken hebben met de schrijver, zijn doelen en zijn publiek, de lezers. Vandaar dat ook aan deze aspecten een deel van de opgaven is gewijd. Een ander onderdeel van de toets betreft het onderdeel ‘wat is de eerste zin’. Van dit laatste onderdeel en van het onderdeel ‘invulteksten’ heb ik hieronder een voorbeeld geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s