Een vijfde gymnasium in Amsterdam

Het Cygnus gymnasium verhuist naar de Wibautstraat en gaat plaats bieden aan 800 gymnasiasten.

Het pand is in 1952 – 1956 ontworpen door J.B. Ingwersen en sterk geïnspireerd op diens Unité d’Habitation in Marseille. Het schoolgebouw is in 2007 opgenomen in de lijst van 100 Wederopbouw monumenten.

Het ‘schip’ in de Wibautstraat zal worden gerenoveerd door Wessel de Jonge architecten. Het bureau is door de Amarantis Onderwijsgroep – het Cygnus is hier onderdeel van – gevraagd om dit markante schoolgebouw integraal aan te passen aan de actuele ontwikkelingen op onderwijsgebied. Dit heeft geleid tot een herschikking van functies, waarbij het onderwijs is geconcentreerd op de bovenverdiepingen en de begane grond meer (semi-) publieke functies heeft gekregen, in aansluiting op de herontwikkeling van de Parooldriehoek als geheel tot woon- en werkgebied.

Het moderne rijksmonument zal plaats gaan bieden aan 800 gymnasiasten, dat zijn er 300 meer dan er nu op het Cygnus zitten. Misschien komt er met de komst van het 5e gymnasium nu ook einde aan het probleem van de overvolle gymnasia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s