Het slaapprobleem van pubers

Een puber gaat graag laat naar bed. En dat heeft zo z’n gevolgen voor gedrag en prestaties. Zelf ben ik ’s avonds regelmatig bezig mijn 14-jarige dochter te bewegen naar haar kamer te gaan om alvast te gaan douchen. Na het douchen volgt dan automatisch de gang naar bed. Maar steeds gaat het met tegenzin: “Op MSN is de hele wereld nog wel wakker, dus waarom moet ik zo vroeg naar bed?”.

Door hormonale veranderingen, een biologische klok en tal van sociale redenen hebben pubers de neiging laat naar bed te gaan. Bovendien voelt een puber zich geen kind meer: kinderen stuur je vroeg naar bed, bij pubers kan dat niet meer. Het zijn al bijna volwassenen, althans, dat denken ze.  Maar ja, laat naar bed betekent ook een tekort aan slaap, want de volgende morgen gaat toch echt die wekker weer af. Uit ontwikkelingsstudies blijkt dat pubers, omdat ze nog in de groei zijn, meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Door de hormonale veranderingen hebben ze zelfs meer slaap nodig dan kinderen op de basisschool.

Een (chronisch) tekort aan slaap leidt, volgens een onderzoek van Columbia University in New York, tot gedragsproblemen of zelfs depressies: tieners die van hun ouders vóór 10 uur ’s avonds naar bed moesten, bleken 24 procent minder kans te hebben op een depressie dan pubers die tot 12 uur of later mochten opblijven. Van de tieners die maar 4 tot 5 uur per nacht sliepen, had zelfs 70 % meer kans op een depressie.

Zo bestaat er ook een duidelijk verband tussen slaaptekort en prestaties op school. Hoewel een adolescent voor optimale prestaties en een goede concentratie 9 uur slaap nodig heeft, is gebleken dat scholieren gemiddeld 7,3 uur per nacht slapen. Een onderzoek onder 3000 scholieren heeft uitgewezen dat leerlingen met veel onvoldoendes gemiddeld 25 minuten minder slaap kregen en 40 minuten later naar bed gingen dan leerlingen met goede cijfers.

Te veel leerlingen die om half negen in de schoolbanken zitten, hebben hun hersens nog op het kussen liggen. Ze zien er uit als wandelende zombies maar moeder natuur weerhoudt hen ervan vroeger naar bed te gaan. In Amerika zijn er al scholen die een uur later dan gebruikelijk beginnen met de lessen. Het past beter bij het biologisch ritme van de leerlingen en het heeft, ook weer volgens een onderzoek, zichtbaar gevolgen voor de prestaties. Het cognitieve brein – waar de denkkracht vandaan komt die je op school nodig hebt – doet dan duidelijk beter zijn werk. Misschien moeten we op het voortgezet onderwijs in Nederland ook maar een uur later beginnen; het slaapgedrag van pubers is misschien niet effectief te beïnvloeden maar de schoolprestaties zullen er duidelijk baat bij hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s