Begrijpend lezen

Vaardigheid in begrijpend lezen is een voorwaarde voor het met goed gevolg afleggen van een entree- of Cito-toets. Natuurlijk moet een leerling goed zijn in begrijpend lezen bij taalonderdelen als tekstvragen. Maar tegenwoordig worden alle vragen op een toets in verhaalvorm gegoten, ook bij studievaardigheden en rekenen. Als je dan niet de juiste vraag uit de brei van informatie weet te halen, is de kans groot dat je de betreffende som fout beantwoordt; en dat terwijl je het rekengedeelte misschien wel goed beheerst.

Veel kinderen hebben moeite met begrijpend lezen. Naast de oefeningen die wij hier bij Beter-Bijles doen, adviseer ik ze altijd om ook thuis iets extra’s te doen. Veel lezen helpt natuurlijk altijd, maar een tip die meestal ook aanslaat, is het dagelijks lezen van het jeugdjournaal op internet. Als er lastige woorden worden gebruikt, kunnen die gelijk worden opgezocht op bijvoorbeeld wikipedia.

Een andere leuke site om begrijpend lezen te stimuleren is Het Europa Journaal, een journaal voor kinderen op de basisschool dat bekijkt wat de relatie is tussen Nederland en Europa. Goed voor de leesvaardigheid en de woordenschat, maar ook voor de algemene kennis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s