Oefenen voor de Cito: helpt het?

Vandaag begint de Cito-toets. Menig ouder is bloednerveus, maar met de meeste kinderen valt dat wel mee. Ze hebben immers geoefend, op school of via speciale bijlessen en zijn inmiddels redelijk zeker van zichzelf.

Bijlessen voor de entree- of Cito-toets kunnen een bijdrage leveren aan een goede eindscore. Maar met die bijlessen moet wel eerst worden gewerkt aan het verbeteren van basisvaardigheden in rekenen en taal. Alleen oefenen op de vragen van de Cito-toets is natuurlijk een mogelijkheid. Er kan misschien een betere score worden behaald dan in eerste instantie mocht worden verwacht. Want Cito stelt elk jaar weer dezelfde soort, in ieder geval vergelijkbare, vragen. En, hoe vaker je oefent, des te beter je wordt. Maar toch heeft dit slechts een kortstondig effect, zeker als die basis onvoldoende is. Een leerling met vmbo-advies die door goed oefenen een havo-score behaalt, wil straks op die havo wel kunnen meekomen.

In Het Parool was er gisteren iemand aan het woord die zelfs meende dat het IQ van een kind stijgt als er maar goed genoeg wordt geoefend op de Cito-toets. Gekker moet het toch niet worden! Intelligentie is niet te beïnvloeden door het oefenen van een toets; routine wel, en dat is iets anders. De routine is alleen van toepassing op die ene toets. Het effect is dus van korte duur en daarmee ook het resultaat van de -in dit geval- dure bijlessen. Alleen oefenen op de Cito-toets resulteert in een piek-prestatie, en het is maar de vraag of de daardoor behaalde score straks ook aansluit bij de vaardigheden die de leerling in het voortgezet onderwijs moet laten zien.

Wat het beoogde schoolniveau ook is, de ‘brugpieper’ zal zich op het voortgezet onderwijs alleen dán thuis voelen, als die opleiding aansluit bij zijn of haar capaciteiten. En die capaciteiten worden voornamelijk bepaald door een goede basis, voornamelijk in rekenen en taal. Het leggen van die basis is wel een goede reden voor bijlessen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s